Utrustning för hemträning

Konditionsträning

Konditionsträning kan med fördel utföras utomhus i form av gångträning och kräver ingen specifik utrustning. Stavgång kan även genomföras för personer med KOL och krävs tillgång till gångstavar.

När vädret inte tillåter kan konditionsträning utföras i hemmet på gå-band alternativt med motionscykel men för det krävs specifik utrustning.

Under fliken konditionsträning kan du läsa mer om hur du skall tänka när du vill träna din kondition.

Styrketräning/muskelstärkande träning

Muskelstärkande träning kan med fördel utföras i hemmet. Din egen kropp kan användas som belastning, framförallt vid träning av ben- och vadmuskulatur medan övningar för övre delen av kroppen enkelt kan utföras med elastiska band.  

Elastiska band kostar från 99kr och finns att köpa vid vanliga butiker som säljer sportartiklar. I vissa fall finns elastiska band att tillgå från din hälsocentral. 

Under fliken träna musklernas styrka och uthållighet  finner du instruktioner och filmer för hur muskelstärkande övningar kan utföras i hemmet med kroppen som belastning samt med elastiska band.

Bilden visar hur elastiska band används för att träna musklerna på överarmens framsida. Banden fästs här runt ribbstolar men kan i hemmet fästas under en soffa, i ett trappräcke eller något annat fast objekt.Övningen kan även utföras med ena sidan av bandet under foten. 

Sidan uppdaterades senast 2024-01-30