Tips för att underlätta vardagens sysslor och aktiviteter

Det är viktigt att behålla ett aktivt liv trots sjukdomen. Att göra de vanliga sysslorna i hemmet, att fortsätta med fritidsintressen och sociala aktiviter och/eller att fortsätta med förvärvsarbete är viktigt för att må så bra som möjligt. Att inte kunna fortsätta med aktiviteter och engagemang kan däremot leda till att man blir isolerad och att livet inte känns lika meningsfullt och givande längre.

Många som har KOL har dålig ork och energi och det gör det jobbigare att utföra dagliga sysslor och aktiviteter. Om du känner igen dig i den beskrivningen så ska du börja tänka på att spara energi. Att spara energi behöver inte betyda att man gör färre sysslor och aktiviteter – men det kan betyda att du ändrar ditt sätt att göra aktiviteterna på så att du orkar fler aktiviteter varje dag.

Det är viktigt att komma ihåg att många små åtgärder tillsammans kan bidra till att mycket energi sparas.

Sitt istället för att stå

  • Aktiviteter som att laga mat, diska, stryka, och duscha kan du göra i sittande i stället för i stående. Alternativt kan du växla mellan att sitta och stå.

Förvara saker du använder ofta tillgängligt

  • Saker som du använder ofta kan du placera i brösthöjd i köket så du inte behöver lyfta upp och ned tungt porslin eller böja dig ned så ofta. Stekpannan och tunga kastruller kanske kan stå framme och porslin som du använder ofta kan förvaras i bekväm höjd.

En shoppingvagn underlättar handling och tvätt

  • Undvik att bära en kundkorg eller tunga kassar då du handlar. En shoppingvagn kan användas för att transportera hem mat från affären.
  • En shoppingvagn fungerar också bra för att transportera kläder till tvättstugan. Använd shoppingvagnen till andra saker också som du ska ha med dig eller flytta någonstans.

Underlätta duschen

  • När du duschar kan den varma ångan göra det jobbigare med andningen. Låt dörren till duschen vara öppen och öppna ett fönster om det går. Sitt ned i duschen om det går och ha hygienartiklar nära.
  • Efter en dusch kan det vara lättare att använda flera små handdukar eller att torka sig i en frottébadrock istället för att använda en stor handduk.

Bädda sängen enklare

  • Det är lättare att bädda en säng som är lite högre. Förhöjningsklossar kan vara ett användbart hjälpmedel för att underlätta bäddningen. Du kan också sätta upp ett knä i sängen för att göra det enklare.

Sidan uppdaterades senast 2023-05-24