Underlätta andningen då det är kallt

Det finns hjälp om det är svårt att andas i kyla

När det är kallt ute upplever många att det blir jobbigare med andningen.

Det finns flera saker som man kan prova för att underlätta andningen då det är kallt och därmed också möjliggöra att vara aktiv då det är kallt.

  • Stanna till och låt luftvägarna vänja sig en stund vid kylan när man kommer ut innan man sätter igång att gå eller med annan fysisk aktivitet.
  • Sätt en halsduk eller sjal framför mun och näsa så att luften blir uppvärmd innan den når luftvägarna.
  • Använd en andningsmask som täcker näsa och mun och värmer upp luften eller ett munstycke som sätts innanför läpparna.
Nedan är några andningsmasker och munstycken som finns att köpa. En del kan säljas på apoteket och information om försäljningsställen kan även sökas på företagens hemsidor (se länkar nedan).


Jonasmasken är utvecklad för personer med lung- och hjärtsjukdomar av norska astma- och allergiförbundet. Jonasmasken har ett metallfilter som är format efter ansiktet och masken finns i olika modeller.

Airtrim är en fukt-/värmeväxlare som tar tillvara utandningsluftens fukt och värme. Vid inandning värms luften i filtret och skyddar på så sätt luftvägarna mot kylan. Airtrim är tillverkad av formgjuten skumplast som täcker både näsa och mun.

Lungplus är en fukt- och värmeväxlare som man har i munnen. Fukten och värmen i utandningsluften återvinns vilket gör inandningsluften fuktig och varm.

Sidan uppdaterades senast: 2021-10-17